Nieuwsbrief november 2020

Nieuwsbrief november 2020

Beste Sympathisanten,

Hoe gaat het met de projecten van Mali-ka-di? Eigenlijk goed – en deze Nieuwsbrief informeert je concreet over het leven aldaar. Maar eerst iets over de situatie in het land.

Want daarover heb je in de media gehoord, natuurlijk – dat er een staatsgreep is gebeurd door militairen, enkele maanden geleden. De president is tot aftreden gedwongen, er is nu een overgangsregering (van vooral militairen) voor 18 maanden, dan zouden er nieuwe verkiezingen moeten komen. Voor de mensen in de dorpen maakt dit absoluut geen verschil: het leven gaat gewoon door. Maar voor het land is deze staatsgreep alweer een ramp. Die is zogezegd bedoeld om een nieuwe, en betere, president te kiezen. Maar in werkelijkheid worden daar alleen de militairen beter van, en dit op kosten van de gewone hard werkende Malinezen, die niets in de pap te brokken hebben in de verre hoofdstad. 

En Corona – hoe zit het daar mee? Na een half jaar is de situatie in Mali niet verslechterd: er zijn zo’n 50 nieuwe gevallen per dag – op een bevolking van 17 miljoen. Wel was er de voorbije maanden een ernstig probleem van voedselvoorziening, doordat de grenzen gesloten waren. Dat betekende dat er geen voedingswaren werden ingevoerd: zeker met het droge seizoen (februari tot juli) voor de deur was dat nijpend… Mali-ka-di heeft hierop tijdig geanticipeerd en voor een bedrag van 4.000 Euro rijst ingekocht op een moment dat de prijzen nog niet aan het stijgen waren. Die rijst is door onze partner, Souleymane, een tijd lang opgeslagen en uiteindelijk over de drie dorpen verdeeld, evenredig volgens het aantal gezinnen en kinderen.


2300 kg rijst werd opgeslagen in de coöperatieve opslagplaats van de Vrouwen van Touena – bestemd voor de latere bedeling. Ook de vrouwen van Bolitoumou kregen zo’n voorraad om later te verdelen. Alleen het veel kleinere Fintiguila ontving aanzienlijk minder. Alle rijst werd echter evenredig verdeeld.

            De scholen werden vanwege Corona gesloten om te beletten dat het virus zich zou verspreiden – wat uiteindelijk niet echt nodig bleek, maar wat moeilijk te voorspellen was. Daardoor hebben de leerlingen in Touena en Fintiguila achterstand opgelopen op het normale lesprogramma. Om dit in te halen werd van overheidswege beslist het voorbije leerprogramma te laten doorlopen tot eind december, en het nieuwe eerst in januari van start te laten gaan!

           Intussen zitten alle leerlingen weer in de klas sinds begin oktober: eerst dan konden onze leerkrachten terug naar de dorpen omdat er intussen zoveel regen was gevallen, dat ze deze niet vroeger konden bereiken. (De dorpen zijn tijdens het regenseizoen onbereikbaar door de hoge waterstanden onderweg.)


Een praktijkles van eerstejaars in de FANGA school in Segou, die vorig jaar van start ging en gefinancierd werd door Duits kapitaal. Het is de bedoeling dat op termijn een vruchtbare uitwisseling plaats vindt tussen deze stedelijke ‘bemiddelde’ leerlingen (in Segou) en de ‘arme’ dorpsleerlingen (in Fintiguila en Touena). Souleymane draagt beide projecten een even warm hart toe en stimuleert hun toekomstige samenwerking. Noteer de blauwe werkoveralls van de leerlingen, door Souleymane gemaakt van de meterslange stof afkomstig van een basisschooltje uit het Limburgse Ham!…  Of hoe een dubbeltje rollen kan!

            Meer regen dan gewoonlijk in het regenseizoen was een geluk bij een ongeluk! Daardoor konden de dorpelingen vrij snel groenten kweken om hun dieet van rijst en gierst aan te vullen. De waterputten hielpen bij de bevloeiing van hun groentetuinen. Alleen is de waterput van Bolitoumou nog steeds niet diep genoeg: een laag rotsen op zo’n 40 meter diepte belet een normale bevloeiing… dus dat betekent  extra kosten voor Mali-ka-di! Natuurlijk heeft het geen zin om 40m te graven als de oplossing op 42m diepte ligt! Alleen jammer dat je niet vooraf kan inschatten wat er je te wachten staat…

            Ook Safiatou, onze verpleegster, kon de dorpen niet bereiken. Zij heeft de voorbije maanden telefonisch consultatie gehouden. Maar nu gaat zij maandelijks terug naar de dorpen, wat dringend nodig is voor de behandeling van malaria bij de kinderen die vooral nu gestoken worden na het regenseizoen, doordat de malariamuggen uit hun eitjes komen, die ze eerder in de plassen hebben gelegd.

Gelukkig hebben veranderingen aan de politieke top van het land geen consequentie voor de concrete situatie van de dorpelingen! Die zijn arm en kunnen zich alleen lichtjes verbeteren door kleine maar concrete ingrepen in hun dagelijks bestaan. Dus Mali-ka-di gaat daarmee door, ook al wordt het jaarlijks moeilijker – onder meer door het sluiten van de grenzen, is het niet voor Corona, dan voor een andere reden…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *