Hoog bezoek!

Hoog bezoek!

Eerst kwam de Minister van Hervormingen langs en nu, een maand later, de Minister van Werk en Beroepsopleiding! Een militair konvooi begeleidde hen… 

Voordien was Souleymane op het Ministerie uitgenodigd om ons FANGA-project voor te stellen en dat heeft hem blijkbaar geen windeieren opgeleverd, want enige tijd later kwamen de Ministers zelf kijken hoe het er in de Fanga-school in Ségou aan toe gaat! Blijkbaar waren zij zeer onder de indruk, want Souleymane werd uitgenodigd om onmiddellijk een ‘Handleiding voor toekomstige leerkrachten’ te schrijven, over zijn opvattingen over de aanpak van het basisonderwijs, gericht op de dagelijkse noden van het land. De koppeling van theoretische lessen aan praktische ervaringslessen komt neer op de uitbouw van 6 elkaar aanvullende richtingen zoals: tuinbouw, hout- en metaalbewerking, textiel- en aardewerk, en elektromechanica – en dit gedurende 16 leerjaren! Uitzonderlijk voor een Afrikaans moslimland is ook dat zowel meisjes als jongens dezelfde vakken krijgen… De morele code van de Fanga-school is geen vodje papier!

Dat alles klinkt als muziek in onze oren – niet dat deze erkenning een extra financiële armslag betekent op korte termijn, maar wel dat de school op termijn erkend wordt als een officiële modelschool en de kans bestaat dat dan de leerkrachten ook in verhouding betaald zullen worden.

De Minister in blinde bewondering voor het werk van de leerlingen ‘pottenbakken’!

Verder liggen intussen alle serres onder de zonnepanelen, die de jonge plantjes moeten beschermen tegen de verschroeiende zon. Onlangs werden deze panelen aangesloten op een elektrisch net, dat de plantjes daaronder moet irrigeren! 

Tegelijk kan ook begonnen worden met de uitbreiding van de school: daarvoor ontving Mali-ka-di de royale steun van de Provincie West-Vlaanderen. Daarmee kan dit jaar een 2de verdieping met 4 klassen worden bijgebouwd! Nu zitten de 200 leerlingen te dicht op elkaar – in klassen van gemiddeld 40 leerlingen.

3de leerjaar met 40 leerlingen waarvan 11 meisjes  

Met deze hoopvolle ontwikkelingen wenst het team van Mali-ka-di alle sympathisanten en donateurs van harte te danken. Aan iedereen een voorspoedig en productief 2024 gewenst! 

Yildiz Palit, voorzitter
Willie, Mimi, Michele en Laurens, bestuursleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *