Lente-Nieuwsbrief!

Lente-Nieuwsbrief!

Of… hoe populair kan je zijn?

Nadat twee Ministers eind 2023 de FANGA-school bezocht hadden, kwam in januari 2024 een UNESCO-delegatie op bezoek in deze school in Segou! En zij kwamen met een bede voor Souleymane – of hij ook geen soortgelijke school in Bamako, de hoofdstad van Mali, zou willen opstarten – en ja hoor intussen heeft hij een contract getekend, dat hij in oktober 2024 met 2 klasjes van start gaat! Gelukkig betaalt de Malinese overheid deze school – zodat hij deze alleen moet ‘piloteren’ en er niet dagelijks moet bij zijn om alles te regelen…

Handboeken worden gecontroleerd

En Souleymane toont aan de delegatie hoe de leerlingen met deze olie-persen arachideolie bereiden na de jaarlijkse oogst van pinda’s of aardnoten.

En intussen is men van start gegaan – dankzij de ruime subsidie van de Provincie West-Vlaanderen – met de bouw van een 2de verdieping op de school. Maar geen gebouw zonder bouwstenen, en zeker in Mali waar het zeer heet wordt van maart tot oktober, heeft Souleymane er een erezaak van gemaakt om die ‘stenen’ stuk voor stuk handmatig te maken volgens zijn procédé! Het zijn dan ook bijzondere isolerende leemstenen, die niet op waterbasis gemaakt worden, maar op basis van een samengeperste mengeling van lateriet (lokale rode aarde), leem (voor de isolatie), en cement (voor de versteviging en de draagkracht). Belangrijk is dat deze specie in de juiste verhoudingen wordt gemengd en nadien geperst tot een aangepaste ‘leemsteen’. Voor deze verdieping alleen al dienden 6.000 ‘stenen’ vervaardigd!

Deze man mengt lateriet, leem en cement in de juiste verhouding om goed isolerende leemstenen te bekomen.
Eenmaal de juiste mengeling bekomen, wordt deze  specie in een apparaat geperst, en de ’leemsteen’ is gevormd!

Eenmaal die klus geklaard, is het optrekken van de muren een kwestie van een fluitje van een cent!

Tezelfdertijd gaan de lessen onverminderd door – zowel praktijk- als gewone lessen, dus ook het kweken en planten van de nieuwe sla: die geniet voor het eerst van een weldoende warmte, maar gelukkig niet van de verschroeiende zonnestralen, dankzij de zonnepalen die het voorbije jaar op de nieuwe serres werden geplaatst – en die tegelijk zorgen voor de nodige energie voor een zuinige bevloeiing, die nu niet meer onmiddellijk verdampt! 

Nieuwe aanplanting onder de serres 
   Nog geen sla, maar verse worteltjes voor het middagmaal

Tenslotte willen we je nog graag attenderen op de prestaties van de leerlingen van het 5de leerjaar – specialisatie textiel…. De drie eerste leerjaren zijn oriëntatie jaren, dus volgden deze leerlingen 2 intense jaren textiel als specialisatie: oordeel zelf! 

Yildiz Palit, voorzitter                                                                                                  

Willie, Mimi, Michele en Laurens, bestuursleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *