Segou

Segou

Een model Fanga-school?

Wat betekent een Fanga school? ‘Fanga’ kan worden vertaald als ‘innerlijke kracht of energie’.Hoe verwerf je die innerlijke kracht? Door eenvoudige hand-vaardigheden te ontwikkelen en samen dingen te ‘maken of te doen’ (naast natuurlijk eenvoudig leren schrijven en rekenen)! Niet alleen ‘kennis vergaren’ of ‘cognitieve’ vaardigheden ontwikkelen maar praktische expertise opbouwen… Zaken die je in het alledaagse leven kunt gebruiken, zoals ’tuinieren’, zodat je je eigen voedsel kan kweken, ’timmeren’ zodat je zelf eenvoudige meubeltjes in elkaar kunt steken, of … ‘potten bakken’, zodat je je eigen voedsel kunt bereiden… of ‘vis kweken’ met gereinigd afvalwater’! Kortom dit is een ‘vakschool’ voor leerlingen van de basisschool – dus vanaf het prille begin ervaart de leerling wat je met ‘hand-werk’ zoal kunt bereiken!Voorlopig zijn er zo’n 70 (betalende en niet-betalende) leerlingen ingeschreven voor de eerste twee jaren. Hoewel het om een privé-school gaat, betaalt Mali-ka-di een 6-tal leerkrachten, omdat de helft van de ouders het schoolgeld niet kan betalen – onder meer niet door Corona!

‘Tuinieren’ is niet alleen oogsten, maar ook compost-materiaal leren verzamelen en vermengen met mest van kippen of ezels of ander organisch afval, composteren, bemesten, planten, irrigeren, wieden … kortom leren samen werken met de andere jongens én meisjes!

‘Potten bakken’ is niet voor doetjes: eens je de pot zijn vorm in klei hebt gegeven en hij gedroogd is, is het een kwestie van voldoende droog gras en takken te verzamelen, om een groot vuur aan te maken in open lucht. Daarvoor zijn de potten in het midden van deze ‘hooiberg’ gestoken. Dan wordt het brandbaar materiaal aangestoken… Het is in die ongelooflijke hitte een hele kunst om alleen de potten te verhitten, zonder dat je er brandwonden aan over houdt of dat de school afbrandt! Deze klus wordt traditioneel alleen door de vrouwen geklaard – zowel het potten draaien als het brandhout verzamelen, het vuur stoken en nadien de potten verkopen!