Nieuwsbrief april 2020

Nieuwsbrief april 2020

Beste Sympathisanten, 

Het is al een hele tijd geleden dat er nog een Nieuwsbrief van ons is verschenen. En zeker in deze tijden van onzekerheid willen we jullie op de hoogte brengen van de ontwikkelingen in onze projecten. En die verlopen in het algemeen buitengewoon goed. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste aspecten. We hebben ze onderverdeeld en van vetgedrukte kopjes voorzien. 

Mocht je onze berichten liever via Facebook volgen, dat kan ook, en wel via: 

https://www.facebook.com/vzwmalikadi

Vooreerst over het CORONA VIRUS.

Er zijn wel wat besmettingen in Bamako (de hoofdstad), maar in Ségou waarschijnlijk nog niet.  Onze dorpen zijn relatief veilig: er is zo weinig mogelijk contact met de stad. Vergeleken met de omliggende landen is de situatie in Mali redelijk onder controle. En wat nog het belangrijkst is: de mensen houden zich vrij stipt aan de voorschriften. Ze zijn als de dood voor het virus, hebben Ebola al een keer meegemaakt, dus zijn zich heel bewust van het gevaar, waardoor ze zelf achter de lockdown staan. 

Alle scholen over het hele land zijn gesloten, dus ook in onze dorpen. Iedereen blijft zoveel mogelijk binnen en doet zijn inkopen vlak bij huis. De markt in Ségou is weliswaar nog open, maar sluit vroeger, en mensen proberen zoveel mogelijk afstand te houden.

Een probleem vormen de busdiensten met Bamako: in de bus dient men afstand te houden, wat natuurlijk minder passagiers oplevert. Dit is ook nu al een probleem, omdat de busdiensten privé-bedrijven zijn, die het zonder staatssteun moeten redden.

Op dit ogenblik is er voldoende voedsel in het land, ook in de dorpen, maar dit zou op termijn een ernstig probleem kunnen worden. Mali is voor zijn voedselvoorziening (rijst, pasta, meel, conserven, …) voor een aanzienlijk deel afhankelijk van invoer, maar de grenzen zijn nu gesloten. En er zijn niet veel voorraden. Wanneer de pandemie lang gaat duren, zullen er tekorten ontstaan, vooral van levensmiddelen – waardoor de prijzen de hoogte in gaan. Wat dan gebeurt, is op dit ogenblik niet te voorspellen, maar het is een ernstige risicofactor, ook omdat net als bij ons veel mensen geen job hebben, en dus ook geen inkomen: er is geen sociale zekerheid in Mali. 

In BOULITOUMOU is de waterput nu ‘af’, maar het is de vraag of het waterniveau voldoende is. Het is afwachten wat de put doet tot einde mei: is het huidig waterniveau van 1,5 à 2 meter gedaald of blijft het niveau constant? In dat laatste geval wordt de put onmiddellijk verder afgewerkt (zonnepanelen, pomp, etc.) en in gebruik genomen. In het eerste geval dient de put dieper gemaakt met een volgende serie explosies, waardoor de put verder met twee extra ‘bussen’ verdiept wordt… Op de website vind je enkele foto’s van de put op dit moment.

Wanneer dat werk uit de voeten is, kan begonnen worden met de irrigatie van de tuinen en de onmiddellijke aanplanting, vóór de regens beginnen (juni – juli).

TOUANA doet het goed: de tuinen renderen! Het schooltje telt 450 leerlingen, verdeeld over 4 studiejaren met 4 leerkrachten (!), waarvan Mali-ka-di er 2 betaalt – de anderen worden door de staat betaald.

Er is bovendien een ernstig tekort aan schoolbanken voor de kinderen. Daardoor moeten we nu werken met een beurtrol: de leerlingen hebben de éne dag 4u les in de voormiddag, de volgende 2u in de namiddag. We zouden het probleem kunnen verhelpen, want via acties hebben we wat geld bij elkaar gekregen. Maar door het corona virus zijn alle zaken zijn dicht, en ook de grenzen: het hard tropisch hout, dat uit Ghana moet komen, kan dus niet worden geleverd. Dat harde hout is nodig, omdat anders de banken in een mum van tijd zijn opgegeten door de termieten. Maar Souleymane, onze partner, onderzoekt op het moment of we een oplossing kunnen vinden voor de banken.

FINTINGUILA, het dorpje waar alles begonnen is, floreert: met de inkomsten van onze de gierstmolen wordt één van leerkrachten betaald, de staat betaalt een tweede leerkracht, die bijzonder goed blijkt te zijn. Mali-ka-di betaalt de overige twee leerkrachten. Er zijn nu 132 leerlingen. Onze ‘directeur’, Chaka, werkt helaas niet meer in het dorp: hij kon het niet meer verenigen met zijn gezin. 

ONZE VERPLEEGKUNDIGE, Safiatou, en haar assistent gaan nog steeds naar de dorpen, maar Safiatou is uiterst voorzichtig, en heeft de dorpelingen zeer goed voorgelicht over het corona-virus. Malaria is nu onder controle in de dorpen, ook bij de kinderen!

ONZE PARTNER, Souleymane, zit in een moeilijke situatie: een grote bestelling voor Duitsland is klaar, maar kan nu niet worden verzonden (omdat de grenzen dicht zijn), ontvangt dus geen geld – en kan daardoor ook geen herstelwerkzaamheden uitvoeren aan zijn atelier (er was zware schade tijdens het vorig regenseizoen). Het is dus ook voor hem, zoals voor ons allemaal … wachten.

Maar hij is nog steeds van plan om (op onze uitnodiging) in september samen met Nadie, zijn echtgenote, naar België te komen. Of dat met het corona virus gaat lukken, valt natuurlijk nog af te wachten.

Al met al kunnen we jullie dus op dit ogenblik alleen maar goed nieuws melden. We hopen dat dit in de nabije toekomst ook zo blijft.

Met dank voor jullie belangstelling en steun voor ons werk.

Hartelijk,

Willie en Mimi

Namens het Bestuur van Mali-ka-di

Mocht je deze Nieuwsbrief niet verder wensen te ontvangen, stuur ons dan a.u.b. een seintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *