Nieuwsbrief december 2022

Nieuwsbrief december 2022

Hallo lieve verkleumden,

In Mali is het gelukkig niet zo koud! Het zou daar deze tijd van het jaar zo’n heerlijke 32-35° moeten zijn – zonder regen en dat tot juni 2023!

Maar daarom precies maakt de Fanga school in Segou nu zo’n extra 2 ha tuinbouwgrond aan. Die is intussen goed bemest, geïrrigeerd met een nagelnieuw besproeiingssysteem en ingezaaid! Daarom zou deze tuin voor voldoende voedsel moeten zorgen, ook in tijden van extreme droogte – maar daarover volgende keer meer als de eerste oogst wordt binnengehaald, over 3 maanden…

De grond ligt te wachten op bevloeiing en beplanting met aardappelen na de oogst van 50 zakken pinda’s!

Intussen zijn de meisjes (zie verder) ijverig aan het weven op zelfgemaakte weeftoestellen! Dat betekent eerst en vooral dat deze meisjes de kennis en de praktijk hebben opgedaan voor de bouw van hun weefgetouw! Die vaardigheid hebben ze geleerd in de lessen schrijnwerkerij en lastechnieken. Daarna is het weven kinderspel! En zo leert eenieder elk onderdeel van haar/zijn eigen getouw kennen nadat het met veel zwoegen is opgebouwd! Deze ‘proef-getouwen’ van beperkte omvang – met een breedte van 60 en 120 cm breedte – hebben toch een kettingdraad van 200m lengte (opgerold op de boom onder achteraan)! Deze meisjes hebben er één of enkele jaren praktijk opzitten. Maar daar blijft het niet bij, want het is de bedoeling dat ze in de loop van de volgende 2 jaar op een volwaardig weefgetouw van 2 meter breed, met 1.000m kettingdraad leren weven, dat ze dan ook weer in elkaar steken: het weven met een werpspoel volgt dan vanzelf.

Tevens leren ze vanaf volgend jaar fijne kettingdraden spinnen op ‘industriële’ spinmachines, die ze ook zelf zullen maken, zodat ze de volledige techniek – van katoenbloem tot volwaardig weefsel (met eventueel ‘couture’) onder de knie hebben! Nu wordt er nog gewerkt met industrieel gesponnen katoendraad.

Kortom, deze opleiding maakt van hen na 4 jaar volwaardige technisch geschoolde textielarbeiders. Hierna volgt er nog minstens 3 jaar, waarbij men het tot, hetzij zelfstandig textielingenieur hetzij textielontwerper kan brengen, benijdenswaardige beroepen in een land waar nauwelijks praktijkgerichte scholen bestaan. Dit alles kan niet anders dan als muziek in de oren klinken van alle Malinese vrouwen: zo wordt immers de toekomst verzekerd van al deze meisjes, die gestart zijn met niet meer dan een rugzakje vol knagende honger en kansloos analfabetisme – zonder uitzicht op ontwikkeling!

Het eerste filmpje toont hoe het kleine meisje met de vlechtjes met haar voetjes de ‘trappers’ om beurten omhoog en omlaag beweegt. Aan die trappers hangen de ‘schachten’ waar doorheen de ‘kettingdraden’ lopen. Die gaan daardoor ook om beurten omhoog en omlaag, waardoor er een ‘inslagruimte’ vrij komt. Hierdoor kan de ‘inslagdraad’, die op een ‘spoel’ zit, worden getrokken. Na elke ‘inslag’ trekt het meisje de ‘kam’ aan waardoor ze de ‘inslagen’ vast tegen de ‘kettingdraden’ aantrekt.

Bekijk hier het filmpje!

F. het meisje met de roze hoofddoek, staat reeds iets verder. Soms gebeurt het  dat er ietsje hapert aan de op- en neergaande beweging van de kettingdraden. Mogelijk is één der draden gebroken, die ze dan snel even herstelt. Zij moet ervoor zorgen dat zo’n klein ongelukje zo goed als onzichtbaar blijft in het hele weefsel.

Bekijk hier het filmpje!

N. werkt al op een vrij breed getouw. Haar spoel is ook vrij solide en zij weeft snel. Hier zie je goed hoe de kettingdraad achteraan op een ‘boom’ is opgerold en hoe zij de kettingdraad langzaam maar zeker afrolt. Dat weven gaat de volgende jaren nog beter lukken, zeker wanneer zij op een super-breed getouw aan de slag kan met een ‘schietspoel’, waardoor ze de inslagdraad doorheen de kettingdraden ‘schiet’.

Bekijk hier het filmpje!

Bij deze, wil Mali-ka-di u, en al onze weldoeners bedanken en feliciteren met dit hoopvol resultaat!

Tegelijkertijd wensen we u een geslaagd en vredevol 2023!

Het voltallig bestuur,

Yildiz, Laurens, Michele, Willie en Mimi

Tenslotte timmeren wij, Willie en Mimi, ook hier in Oostende aan de weg! Het Laatste Nieuws berichtte het volgende:

https://www.hln.be/oostende/fotograaf-yel-ratajczak-zet-oostendenaars-in-de-kijker-die-zich-inzetten-voor-een-betere-wereld~a2189c79

Op de zeedijk – in de Nieuwe Gaanderij (tussen de Venetiaanse en de Koninklijke Gaanderijen) loopt er een fototentoonstelling “Samen voor een rechtvaardige wereld”:

Dit initiatief gaat uit van “Oostende Mondiaal”, een koepelorganisatie van de stad, die 3de Wereldprojecten samenbrengt, en die tegelijk haar 25ste jarig bestaan viert. Omdat Mali-ka-di lid is van deze adviesgroep hangen wij ook tussen deze foto’s, gemaakt door de Oostendse fotografe Yel Ratajzak. Hiervoor poseerden we in de duinen tijdens de eerste en enige echte ‘photoshoot’ van ons leven: op de foto laten we een doek wapperen uit één der ateliers in Segou. Sinds we met gelijksoortige stoffen (bogolans) diverse expo’s organiseerden, hebben we er nog steeds flink wat in voorraad. Bovendien zijn ze TE KOOP! Over enkele jaren maken de leerlingen van de Fanga school ook zulke doeken, die niet zozeer uniek zijn door de manier waarop ze geweven zijn, als door de wijze waarop ze geverfd werden met boomschors, plantaardige gewassen of met modder uit de rivier….

(Je kan ons nog komen bekijken tot 17 januari 2023!)

2 Replies to “Nieuwsbrief december 2022”

    1. Beste Martine, Dank voor je reactie op onze website… Behoorlijk laat zie ik je reactie daarvoor onze excuses! Maar ik hoop je niet teleur te stellen: van 22 juli tot 6 augustus 2023 houden we een (verkoops)expo met deze bogolans in Brussel in de Berg van Barmhartigheid (Kan je me een email-adres sturen, dan houd ik je op de hoogte – openingsuren van dond., vrijd., zaterdag van 14-18.30u en zondag van 11.30-16u. Intussen kan u mij steeds bereiken op mimiberchem@gmail.com. Graag tot ziens! Mimi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *