Nieuwsbrief oktober 2022

Nieuwsbrief oktober 2022

Extra ruimte voor meer leerlingen!

Terwijl het in onze dorpen rustig is en het leven stilletjes zijn gang gaat, is dat minder het geval in de steden. Segou is één van de grote steden, die het Noorden verbinden met de hoofdstad in het Zuiden. Dat betekent dat bij het Noord-Zuid conflict Segou ook in de klappen deelt, zij het voorlopig alleen met vluchtelingen uit het Noorden. En omdat de weeskinderen uit het Noorden ook onze opvang verdienen, doet de Fanga school haar uiterste best om dat ook in de praktijk te brengen – dus met meer onderwijs, en met meer klassen, want de kwaliteit mag er niet onder lijden! Een hele otganisatie om dit doel te bewerkstelligen…

Zo zou het aantal leerlingen in de Fanga-school in Segou vanaf oktober met 2/3 toenemen! Daarvoor waren gedurende het voorbije jaar 3 nieuwe klassen op het vorige gelijkvloerse gebouw opgetrokken. Overigens moeten er dan ook meer monden gevoed worden… Dat kan enkel door de aanleg van een extra nieuwe moestuin, want de oude is te klein geworden. Daarom kocht de Duitse overheid hiervoor 2 ha op zo’n 5 minuten stappen van het huidige schoolgebouw. Ook Mali-ka-di doet daarvoor nu een flinke duit in het zakje met de financiering van een extra water druppelsysteem op zonne-energie. Daardoor kan de tuin het jaar rond voedsel leveren – ook in het droge seizoen, dat binnenkort begint.

Van dat alles profiteren voortaan zo’n 140 scholieren voor hun dagelijkse maaltijd , terwijl het vorig jaar nog om een 80 leerlingen ging. In de vorige nieuwsbrief was te zien hoe de kinderen hun examen ‘tuinbouw’ in de maïsplantage aflegden. Intussen werd diezelfde maïs geoogst en te drogen gelegd op het dak van de school (zie foto’s). Omdat de meeste kinderen het moeten doen met één maaltijd per dag, is een goede oogst ontzettend belangrijk. Deze rijke maïsoogst is dus meer dan noodzakelijk voor hun overleven – een godsgeschenk!

De maïskolven worden eerst gedroogd op het dak van de nieuwe klaslokalen (onder) voor ze gebruikt worden om ‘maïsbrood’ te bakken.

De maïskolven op het dak van de school.

De maïs aanplanting is ook een beveiliging tegen mogelijke hongersnood: veel Afrikaanse landen zijn voor hun graan-producten afhankelijk van Oekraïne, en het is niet zeker of de oorlog daar geen stokje voor zal steken. Dus goed gezien van onze partner, Souleymane.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *