Ligging, atelier en breien!

Ligging, atelier en breien!

De tentoonstelling met evenementen in De Warande in Turnhout liggen alweer meerdere maanden achter ons, maar intussen hebben we (vooral de mensen ter plekke) niet stil gezeten. Maar we tonen eerst een gedetailleerde stafkaart van de omgeving van ons dorp:

1952 - omgeving Finntiguila met bol

Zoals te zien is, ligt het dorp, Fintiguila, aan de rivier de Bani, die in Mopti in de Niger uitmondt. Het rode puntje is het dorp. Het dichtst bij zijnde dorp richting Ségou is Samené. Van daar is geen ordentelijke weg meer naar ons dorp, maar moet je met de jeep tussen de struiken laveren om er te komen. Tenminste: in het droge seizoen: van juli tot september (de regentijd) is het dorp zo goed als afgesneden van de buitenwereld. Ook met een 4×4 kom je er dan niet meer, omdat alles overstroomd is.

De kaart (nummer 110) maakt deel uit van een verzameling topografische kaarten uit 1952 (dus wel enigszins gedateerd). Zie verder onder: http://jemecasseausoleil.blogspot.be/2013/04/cartes-du-mali.html.

Een belangrijke nieuwe ontwikkeling is de bouw van een atelier voor de school: een plaats waar de praktijklessen kunnen plaatshebben, en waar voldoende ruimte is om de materialen voor de schrijnwerkerij, het hout, enz. veilig op te slaan, ook in het regenseizoen. Vorig jaar heeft Souleymane samen met de mannen van het dorp zo’n 6.000 stenen aangemaakt, dit keer echter in ‘banco stabilisé’: dat zijn niet de gebruikelijke stenen in leem, maar mechanisch geperste stenen, zodat ze beter bestand zijn, zowel tegen de regens alsook tegen de droogte. Het gaat om 2 klasjes van elk 11 x 6 meter plus 22 meter ‘veranda’, of 180 vierkante meter in het totaal.

00 atelier in opbouw - gemetste muren tussen betonstructuur14  00 atelier in opbouw - gemetste muren tussen betonstructuur15

00 atelier in opbouw - stenen in stabilisé

00 atelier in opbouw - verhoogde vloer

En alles onder de Malinese vlag!

 

 

00 Malinese vlag voor atelier in opbouw 1101 atelier in opbouw - 06.02

02 atelier in opbouw - 06.02-1

Met een galerie vooraan – om de zon buiten te houden:

03 atelier in opbouw met 1ste & 2de klas achtergrond -2

 

03 atelier in opbouw met galerij pleinzijde - 1

03 atelier in opbouw met galerij pleinzijde -1

Maar er is meer. Vanaf de derde klas leren de leerlingen nu schrijnwerkerij. Eerst nog eenvoudig, in bamboe, maar vanaf de 4de klas ook het échte werk: leren meten, passen, zagen, timmeren, etc. En in de 5de klas gaat dit leren nog verder. Intussen volgen de 4de en 5de klas ook breien en haken (en zoals altijd álle leerlingen, dus jongens én meisjes!) Elisabeth komt één dag in de week de leerlingen leren breien. In de winter, wanneer het niet zo warm is, is het handig om zelf wollen kleding te breien. Een breiles in de 5de klas:

03 breiles klas 5 in 3de & 4de klas

En hier de leerkracht, Elisabeth:

04 breiles door Elizabeth

Verder hebben we een nieuwe leerkracht voor het N’Go schrift aangeworven:

04 n'goles door nieuwe jonge leraar n'go in 1ste klas

Hij moet het werk van Daouda verlichten, die er met elk bijkomend jaar natuurlijk meer uren bij kreeg. Hier in de 4de klas.

04 n'goles door nieuwe leraar n'go

En hier een foto van onze charismatische Chaka met de jongsten:

05 Chaka met de jongsten - 06.02

 

 

 

 

 

 

 

En er is inmiddels ook een heus voetbalploegje ontstaan, enkele jaren geleden nog ondenkbaar:

06 voetbal team voor het atelier in opbouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *