nieuwe gebouwen klaar in oktober

nieuwe gebouwen klaar in oktober

Dank zij de onvermoeide werkzaamheden van Souleymane en de steun van veel vrienden en organisaties zijn de gebouwen voor het 5de en 6de leerjaar nu ook nagenoeg klaar voor gebruik. Het is inmiddels oktober, het regenseizoen is zo goed als voorbij, en de weg naar Fintiguila is opnieuw berijdbaar. De eerste vier leerjaren zijn alweer op school begonnen, 5de en 6de leerjaar wachten nog even op de cementering van muren en vloer, plus het aanbrengen van bordverf op de muren: de oude borden zijn voor een aanzienlijk deel aangetast: de termieten eten ze gewoon op! (Een probleempje waar wij in het westen geen last van hebben …. en er dus meestal ook niet aan denken.) Hier enkele foto’s van het nog onafgewerkte atelier, dat helemaal heropgebouwd is na de tornado van deze lente.

img_1643

img_1647

img_1661

 

 

 

 

 

 

 

En hier nog enkele foto’s van de eerste klassen, het oudste uit 2011, helemaal in leem opgetrokken – en die stand hebben gehouden in de storm van enkele maanden geleden: de recentere gebouwen (uit 2014) hadden (hebben) een dak van golfplaten, die gewoon zijn gaan vliegen.

img_1652

Daouda in de N’Go klas, daarachter Oumou in de les wiskunde :

img_1654   img_1656  img_1660 img_1659

Wanneer de voorzieningen in de 5de en 6de klas klaar zijn, wordt het schooljaar (met de nieuwe gebouwen) plechtig geopend met een concert: de group Benkadi uit Ségou geeft een optreden in het dorp, met hoofdzakelijk hedendaagse Malinese muziek (met prachtige teksten, die wij helaas niet verstaan) op traditionele instrumenten: kora, ngoni en kalebas-percussie, instrumenten die de kinderen in het dorp nog nooit hebben gezien of gehoord! Hier een foto van twee van de muzikanten:

two-musicians-from-the-group-benkadi-de-segou-play-the-kora-at-the-bm7t2b

Zij zijn een klein groepje (hun naam betekent in het Bamanan zo iets als “gezellig samen” of “samenkomst die goed is”.) die gewoonlijk ’s avonds spelen in het restaurant “Soleil du Minuit”, vroeger vol gepakt met toeristen, die er dank zij de negatieve reisadviezen van de meeste westerse  regeringen niet meer komen. De jongens hebben het daardoor heel moeilijk, want ze leefden eigenlijk van hun  muziek, en alleen groepen toeristen hebben voldoende geld om hen daarvoor te betalen. (De Malinezen zelf zijn al blij wanneer ze te eten hebben….) Mali-ka-di  betaalt de reis- en verblijfkosten van de groep naar het dorp plus en een honorarium voor deze voortreffelijke jonge muzikanten, om de plaatselijke cultuur en tradities in ere te houden.

Mocht je deze jongens, die echt HEEL mooie muziek maken, willen steunen, je kunt hun muziek ook downloaden van het internet (kost 15 Euro voor een Cd’tje – vermoedelijk een MP3 file). Je vindt ze op:

http://www.alamy.com/stock-photo-two-musicians-from-the-group-benkadi-de-segou-play-the-kora-at-the-29676035.html

Er is op het internet ook een filmpje van hun optreden in het restaurant “Soleil de Minuit” in Ségou. De belichting is niet ideaal, want het is een echt amateur filmpje (hoop dat we de auteur geen onrecht aandoen), maar het geeft wel een heel goed sfeerbeeld van hoe het er op zo’n avond aan toe gaat. Geniet!

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *