de zesde klas!

de zesde klas!

Souleymane heeft samen met het dorp het ‘atelier’ afgewerkt: dit moet dienen zowel als klaslokaal, alsook voor de praktijklessen, om het materiaal te bewaren, enz. Dit is een grote vooruitgang: zie de totale oppervlakte waarover de school nu kan beschikken. De twee foto’s hieronder zijn de linker- en rechterkant van het gebouw.

00-nu-nog-opruimen-en-de-klas-begint-img_1696

01-afgewerkt-en-geschilderd-projectie-atelier-img_1695

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar het gebouw is op zich niet het belangrijkste. Veel belangrijker is dat de leerlingen van de zesde klas zich nu in groepjes opdelen voor de praktijklessen. Er zijn vier groepjes: 1 voor schrijnwerkerij, 1 voor electro-mechanica, 1 voor land- en tuinbouw, en 1 voor ‘snit en naad’. Hieronder de foto’s van de leerlingen per ‘specialisatie’.

De leerlingen schrijnwerkerij:

1-lln-schrijnwerk-5-lln-img_1702

Van links naar rechts: Mamadou Djiré, Lassine Djiré, Karim Traoré, Drahamane Coulibaly, Adama Sinayogo.

De leerlingen electro-machanica (weer van links naar rechts): Drahamane Coulibaly, Amadou Sinayogo, Yaya B Djiré, Siaka Karabinta.

2-lln-electromechaniek-4-lln-img_1703

De ploeg voor de land- en tuinbouw: Mamadou Djinkiné Djiré, Yaya Z Djiré, Nani Karia Djiré, Bintou Diarra, Balikisa Djiré (ontbreekt op de foto):

3-lln-land-tuinbouw-5-lln-mg_1704

 

 

 

 

 

 

En de groep die ‘snit en naad’ doet: Nene Djiré, Sitan Karabinta, Nafissou Traoré, Rokia Traoré, Safoura Diarra, Djenebou Djiré, Karia Djiré:

4-lln-snit-naad-7-lln-img_1705

Hier zijn alle leerlingen van de 6de klas bezig om het planten van de aardappelen voor te bereiden. Alle leerlingen, zodat iedereen een basiskennis opdoet in het poten van aardappelen. Die hebben minstens zoveel voedingswaarde als de traditionele gierst, maar zijn veel makkelijker te planten, te rooien en vooral veel sneller te bereiden – gierst moet altijd uren (door de vrouwen) worden fijn gestampt.

31-alle-begin-is-moeilijk-voorbereiding-aanplanting-ardappelen-img_1840

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herinner je je de twee mannen uit het dorp die in januari van dit jaar (2016) naar Benin zijn gereisd, om daar een inwijding te krijgen in ecologische landbouw? Hier is één van hen, Drissé Djiré, zijn kennis aan het doorgeven aan de leerlingen. Want hij is nu aangesteld als praktijk-leraar voor land- en tuinbouw.

33-drisse-djire-ziet-toe-op-aanplanting-img_1846

Er wordt in ieder geval duchtig (en verantwoord) geplant en gewerkt – een geweldige vooruitgang voor het dorp, voor de vrouwen, en voor de kinderen. Hier zijn de vijf leerlingen die zich ‘specialiseren’ in land- en tuinbouw bezig de aardappelen te poten in de bedjes van 5 cm – de grond is hier heel zwaar, dus ook het werk!

32-planten-aardappelen-mg_1845

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *