Bezoeken in Segou

Bezoeken in Segou

Maandag 2 januari 2017

Het wordt een rustige dag in Segou, want pas morgen gaan Koen en ik weer naar Fintiguila. Eerst brengen we een uitgebreid bezoek aan het atelier van Souleymane, waar Aminata en Souleymane aan het werk worden gezet … ze mogen meteen aan de slag om zelf een bogolan te maken. 

Ik maak van de gelegenheid gebruik om foto’s te nemen van de naaimachines die WERELD MISSIE HULP geschonken heeft. De onderstellen staan in het atelier, maar de machines zelf zijn voorlopig opgeborgen in een kast. Voorlopig, want ze moeten nog op transport naar het dorp waar ze pas over enkele weken veilig kunnen worden opgeborgen in het nieuwe atelier. Er is ook nog geen elektriciteit in het dorp, maar we werken op dit moment hard om de zonnepanelen die ons geschonken zijn door een kunstmecenas naar Mali te verschepen. Voor de foto worden de machines even uit de kast genomen, waar ze even letterlijk aan de voeten van onze Souleymane worden gedep0neerd.

 

 

 

 

 

Ik maak tevens foto’s van de boeken die ons geschonken werden door de Nederlandse stichting READ TO GROW. Ze zijn veilig opgeborgen in een houten koffer, tevens in afwachting van het transport naar het dorp. 

Daar zullen ze tevens worden bewaard in het nieuwe atelier. Daar moet echter nog wel een kast in cement worden ingebouwd, om te verhinderen dat de boeken anders worden opgegeten door de termieten – die lusten héél graag Franse boeken!….

’s Middags tref ik Elisabeth, onze leerkracht breien, en spreek ook meteen af met Monique, hier samen op de foto in de “Paillotte” van Hotel Vue de l’Esplanade.

Elisabeth meldt een probleem, namelijk een gebrek aan breinaalden en breiwol. (Er blijkt een tekort aan dit soort dingen te zijn in Segou, misschien ook elders in Mali.) We kunnen haar inmiddels gerust stellen, want we hebben gisteren twee hele grote tassen met priemen en wol aan de chef de village be http://www.papillonreizen.com/nl/) gaat het in verhouding goed, en ook voor tochten op de Niger met de pinasse is er redelijke belangstelling: hier een groepje toeristen dat net is afgevaren.

Een bezoek aan Harouna kon natuurlijk niet uitblijven. Hier pronkt met zowel zijn  oude driewieler (hij is een polio-slachtoffer) alsook …

met een gloednieuwe gemotoriseerde! Een geschenk van de president, zoals hij mij uitlegt. Ja, die had bij zijn bezoek aan Segou gezegd dat rolstoelgebruikers een aanvraag konden indienen, en dat hij die zou honoreren. Je ziet hoe Harouna glundert met zijn nieuwe aanwinst.

Tenslotte breng ik ook nog een bezoek aan Papou, de broer van Gaoussou, die ons helpt met het transport naar Mali. Hier de trotse Papou vóór het heuse “Autoparc d’Anvers”, met zelfs het telefoonnummer in België erbij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *