Dinsdag 14 januari 2014

Dinsdag 14 januari 2014

We ontmoeten Annemie en René uit Duffel, onze eerste Vlaamse vrienden in Mali 3 jaar geleden. Ze zijn voor Kanaga op weg naar Koutiensou en van daar verder naar de Dogon. Hun goede vriend Sedou is ook van de partij.

 We gaan langs Ali, die al tien golfplaten heeft klaargemaakt om lichtflessen te installeren. De snijtang die Eddy ons gegeven heeft, doet ongelooflijk goed dienst. En Ali ziet de mogelijkheid om een klein handeltje in lichtflessen op te zetten, naast het tuintje dat hij zeer zorgvuldig onderhoudt. Mimi heeft hem zaden van de moringaboom gegeven, die hij meteen heeft geplant. Hij is een van de weinige jongeren die de handen uit de mouwen steekt, en niet gaat zitten wachten tot er nog eens een toerist voorbijkomt. Mimi rekent met hem uit wat hij voor de installatie van de lichtflessen in het dorp als vergoeding moet rekenen, en we hopen dat Monique hem bij de boekhouding een beetje kan helpen. Hij komt zelf met het idee om zijn dure gereedschap (naast Eddy’s tang ook heel wat dingen van Hubert) bij Monique onder te brengen, uit veiligheid. We hopen dat we hem nu een beetje beroepsmatig kunnen lanceren.

Was nog vergeten te vermelden dat zondagavond (na de rust van het dorp) een hels lawaai was van een party in de buurt. Staccato muziek, opzwepende DJ, uit het geluid van de deelnemers te oordelen vooral jonge mensen. Oorverdovend tot in ons tentje. Gelukkig hield het op om half één ’s nachts. Er is geen perspectief in het hele land, maar dit soort feestjes moet misschien een kortstondige vlucht bieden.

Maar dinsdag op de markt rijden er plots auto’s rond met megafoons, versta niet waar het om gaat, maar achteraf wordt duidelijk dat het vanavond feest van de Mouloud is (hier zeggen ze Maloud), de geboorte van de profeet, zeg maar zoals Kerstmis bij ons. Heel vreemd, in andere moslim landen die ik ken, wordt dat feest lang vooraf voorbereid en aangekondigd. Hier komt het kennelijk plots uit de lucht vallen. Maar we zullen het weten, want na het avondgebed beginnen de gezangen (in goede Soefi-traditie) en de preken. Die zullen duren tot … 4 u ’s ochtends. En natuurlijk met een zodanige geluidsversterking dat half de stad moet meeluisteren. Slapen wordt niet zo eenvoudig tijdens de nacht van de Mouloud….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *