Oplossing voor transport

Oplossing voor transport

Het transport naar Mali was altijd al een penibel probleem, niet zozeer het transport zelf, als wel het invoeren in het land. Daarbij moeten talloze hindernissen worden overwonnen bij onder meer de douane, die reusachtige invoertarieven hanteert, en natuurlijk ook iets voor zichzelf verlangt….

Nu hebben we een oplossing gevonden: een bevriende Malinees verscheept regelmatig tweedehands auto’s naar Mali per schip: eerst naar Dakar in Senegal en van daar rijdt een chauffeur met de auto’s de resterende 1.000 km naar Ségou in Mali. De mensen ter plekke hebben het grote voordeel dat ze de taal spreken, de geplogenheden kennen, en ze worden niet gezien als wandelende portefeuilles, die wij blanken in de ogen van de plaatselijke bevolking zijn. Ze kunnen daardoor veel makkelijker de grens met Mali oversteken. Hier het vertrek van een eerste zending:

1-foto-bestelwagen-dscf2998-kopie

Maar wat versturen we dan? Daarvoor even nog een andere nieuwe ontwikkeling toelichten:

logo-website

Wereld Missie Hulp heeft ons vijf naaimachines geschonken. Dat is verheugend nieuws, want we willen in het zesde leerjaar (dat in oktober start) de leerlingen een nieuwe praktische vaardigheid bijbrengen: naaien en kleren maken met naaimachines. Die vijf naaimachines zijn nu met de bestelwagen onderweg, maar dat duurt natuurlijk een tijd: ongeveer een kleine week per schip naar Dakar, en dan nog zeker twee dagen over de weg naar Ségou. Het is een fantastische oplossing voor een netelig probleem dat ons veel kopbrekens (en moeite en energie) gekost heeft in het verleden.

Eerder hebben we al andere zaken op deze weg verzonden: een 500 Franse boeken, ons geschonken door de Nederlandse stichting Read to Grow (zie: http://www.readtogrow.eu/nl/index.htm)

logo-read-to-grow

plus een ‘Toolkit’ voor praktische onderwijs Frans, samengesteld door vrijwilligers van Leraars zonder Grenzen (zie: https://www.lzg.be).

lzg-logo-rood

Die materialen zijn nu opgeslagen in Souleymane’s Centre Soroble in Ségou, omdat het dorp thans, in de regentijd, onbereikbaar is. In oktober, wanneer de wegen weer berijdbaar zijn, en de school herbegint, worden ze naar het dorp gebracht, samen met de naaimachines.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *