Nieuwsbrief Lente 2022

Nieuwsbrief Lente 2022

Natuurlijk gaat het leven verder in Mali, net als in België – ook al is er oorlog in Oekraïne! Maar kijk HOE het loopt in ons project in Mali!!

Dat is een reden voor hoop en geloof in de toekomstige ontwikkelingen van de Fanga scholen…. Kijk naar die in Segou: de kinderen eten er dagelijks van de eigen gekweekte aardappelen. En Souleymane heeft met de financiële steun van de Duitse overheid een stuk grond naast de bestaande school gekocht zodat er meer getuinierd kan worden – én verkocht op de markt van Segou.

En natuurlijk is er het ‘chateau d’eau’ of de  ‘watertoren’ die de kinderen zelf in elkaar hebben gestoken en zelf gelast!  Die komt nu handig van pas voor het oppompen van het water, zodat dit nieuwe terrein gemakkelijk bevloeid kan worden. Maar daarnaast hebben jongeren behoefte aan hun dagelijkse portie proteïnen. Die krijgen ze van de vis die gekweekt wordt in een bassin, dat gevuld wordt met het opgepompte water. Er zitten zo’n 6.000 vissen in dat bassin en die 6.000 vissen paren permanent, zodat de kinderen hun dagelijkse portie ‘Fish and Chips’ krijgen!

Liggend waterkasteel (voor verticale montage) en waterreservoir voor viskweek

Jammer genoeg zat er een kink in de kabel: de energie die geleverd werd door de zonnepanelen was niet sterk genoeg om de lasmachines  van elektriciteit te voorzien – met als resultaat dat het voorbije jaar al een tiental batterijen zijn ontploft! Dus zat er niets anders op dan een industriële generator aan te schaffen (door Mali-ka-di betaald).  Maar dat betekent ook dat de school de volgende 10 jaar geen problemen meer heeft om de jonge lassers op te leiden tot volwaardige ‘installateurs’.

De generator staat onder een golfplaten dak (ter bescherming tegen de hitte van de zon)…
terwijl de jonge lassers hun ogen beschermen met een lasbril.

En ook in Touana blijkt de pompinstallatie op zonnepanelen niet voldoende energie op te leveren om de 200 tuintjes van de vrouwen te bevloeien. Dus ook daar is inmiddels een extra pomp geïnstalleerd door de vrouwen (door hen zelf betaald met de extra inkomsten van het sesamzaad dat ze konden kweken). Intussen wordt de uitbreiding van de zonnepanelen voor die extra pomp gefinancierd door Mali-ka-di.

Hetzelfde geldt voor de pompinstallatie in Bolitoumou: die pomp kan onmogelijk het  45m diepe water bereiken… Dus ook daar dient een extra pomp en zonnepanelen aangekocht! Alles te samen een hele investering, die echter op middellange termijn wordt terugverdiend!

Tenslotte: recent werd een filmwedstrijd uitgeschreven door de 4de Pijler, een overkoepelende Vlaamse vereniging voor ontwikkelingssamenwerking. Opdracht: je project voorstellen in een filmpje van maximaal 100 seconden. Natuurlijk hebben we met ons amateurteam geen prijs gewonnen, maar het filmpje staat nu op Youtube onder de titel ‘Fanga scholen. 10 jaar veerkracht’. Maak je vrienden en kennissen erop attent!

Verder heeft Mali-ka-di een nieuw visitekaartje, in de vorm van een informatieve brochure naar aanleiding van 10 jaar werking. Wil je dit collectors’ item bestellen, kan dat mits overschrijving van 5 Euro op de rekening van Mali-ka-di, zolang de voorraad strekt! (Rek. Mali-ka-di BE 4300 1626 001401)

Kortom, Mali-ka-di loopt gesmeerd! Kijk af en toe ook eens op de website, want daar vind je natuurlijk meer foto’s dan in deze Nieuwsbrief.

Namens het Bestuur,

Laurens, Michele, Mimi, Willie, Yildiz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *