Een ramp treft ons dorp!

Een ramp treft ons dorp!

Tot op heden konden we steeds positief nieuws over ons project melden. Dat is nu helaas niet het geval. Want eergisteren trof een tornado het dorp. Als dat in een onooglijk stadje in de Verenigde Staten gebeurt, komt het in de krant. Maar natuurlijk niet als het in Afrika gebeurt….

Gelukkig zijn er geen doden of gewonden. (Wel in Kalabougou, het pottenbakkersdorpje aan de Niger, dat door sommigen van jullie ook bezocht is: daar vielen maar liefst acht doden!) Maar de schade in ons dorp is enorm: het in aanbouw zijnde atelier is met de grond gelijk gemaakt. In een vorig bericht (naar onder scrollen) kun je nog zien hoe de muren van het atelier klaar zijn. We wilden net beginnen met de bouw van het dak, maar dit is wat er nog van over blijft:

10 ingestorte muren atelier in opbouw IMG_1218
ingestorte muren atelier in opbouw

 

 

 

 

 

 

 

 

09 ingestorte muren atelier in opbouw IMG_1217

 

 

 

 

 

 

 

Een regelrechte ramp: veel stenen zijn stuk, enkele zijn nog te gebruiken. Maar het wordt een behoorlijk opgave om alles weer op te bouwen. De ontreddering bij de mensen is groot. Vooral bij de kinderen! HUN schooltje! (Op de achtergrond zie je nog het allereerste gebouwtje, voor de eerste en tweede klas, in traditionele leem-architectuur: maar dat staat er nog!) Ook het golfplaten dak van de 3de en 4de klas is grotendeels vernield:

11 ingestort dak v klas 4:5 IMG_1219-1
ingestort dak van de 3de en 4de klas

Maar dat is nog niet alles: meerdere huizen aan de rand van het dorp zijn beschadigd. En vier boten (prauwen) van de vissers zijn ofwel kapot (zie foto’s).

03 kapotte prauwen IMG_1199
Kapotte prauwen

 

 

04 herstel prauwen IMG_1200
herstel prauwen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

of vermist (gezonken?)

05 gezonken prauwen IMG_1202
ondergelopen prauw: waar zijn de andere?

Tot overmaat van ramp is ook het reservoir van de watertoren weg gewaaid:

02 waterreservoir vh chateau d' eau IMG_1197
het waterreservoir is van de toren neergestort

Om een idee te geven van de ravage, hier 2 foto’s van flinke bomen die als twijgjes zijn afgebroken. Deze is helemaal ontworteld en mee gespoeld met het water van de rivier.

06 omgewaaide bomen IMG_1203

07 afgeknakte reus IMG_1205

 

 

 

 

 

 

 

En natuurlijk is in het dorp heel wat schade aangericht. Hier een totaal verwoest zonnepanneel:

08 weggeblazen zonnepaneel IMG_1213

We hebben met Mali-ka-di meteen financiële steun toegezegd (2.000 Euro is vandaag, 13 mei, al onderweg), maar het is natuurlijk een behoorlijke catastrofe, en het zal heel wat geld en energie kosten om alles weer opnieuw op te bouwen. Het belangrijkst op dit moment is de school, zodat de kinderen weer les krijgen – ze willen zélf niet liever. Dus het dak van de 3de en 4de klas moet gerepareerd worden. Is ook nodig omdat over een kleine 2 maand het regenseizoen begint. En het gebouw dat voor de 5de en 6de klas bedoeld was, moet helemaal opnieuw worden opgetrokken. En ook dát is dringend, zodat ook deze kinderen naar school kunnen. De watertoren moet ook dringend worden gerepareerd, of de moestuintjes van de vrouwen verdrogen.

Op langere termijn hopen we dat het dorp inziet dat het zich beter moet beschermen, dus door meer bomen te planten. Het is namelijk volledig blootgesteld aan wind, in een grote vlakte. En er worden natuurlijk altijd opnieuw bomen gerooid, voor het hout, om te koken. Marie-Jeanne van Tuykom deed ons een goed idee aan de hand om kleine oventjes te laten maken, die tot 50 {e9940e0c02f8d96d21e6f25569fda7b5198e19dfa9031a0585a9ae16fa7c9142} van de energie bij het koken besparen. Ook daar moeten we achteraan.

Vandaar …. met enige schroom, want we doen dit eigenlijk niet graag, en het is ook nog nooit voorgekomen. Maar nu zijn we geneigd om bij jullie te komen bedelen. Zoals bekend krijgt onze v.z.w. niks niemendal subsidies, zodat onze mogelijkheden beperkt zijn. Er zijn nu zovele kosten dat we een beroep op jullie willen doen, als sympathisanten, om te helpen. Je kunt een donatie overmaken op het rekeningnummer:

BE48 5230 8027 2427

van onze Koepelorganisatie Leraars zonder Grenzen. Wel met de vermelding “GIFT MALI-KA-DI”.

Dan krijg je op het einde van het jaar een attest dat je je donatie fiscaal mag aftrekken van de inkomstenbelastingen.

Wie geen (Belgisch) fiscaal attest hoeft, kan ook rechtstreeks op de rekening van Mali-ka-di storten:

BE43 0016 2600 1401.

Maar belangrijk: voel je absoluut niet verplicht! Dit is een verzoek, geen dwangschrift. En we redden het zeker wel. Maar alle hulp is nu op dit moment welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *