Dinsdag 13 januari 2015

Dinsdag 13 januari 2015

Als eerste hebben we een afspraak met een lerares breien en haken.Ze heet Elisabeth en is de zuster van Jeanne, die in het hotel werkt als poetsvrouw. Aan de namen merk je meteen dat ze christenen zijn. Toch vaak een behoorlijk verschil met moslims – maar daarover later meer. Ze heeft enkele staaltjes van haar kunst meegebracht, heel mooi, en is bereid om een dag in de week naar Fintiguila te reizen om daar brei-onderricht aan de vrouwen te geven. Ze heeft onlangs haar man verloren, dus heeft de inkomsten zeker nodig.

Daarna met een mototaxi naar N’domo om stoffen in te kopen: het is een wat ander gamma dan voorheen, maar we doen toch een voorraad op. Het winkeltje met karité-boter is opgedoekt – de productie is er nog wel, maar we gaan er niet heen: Willie voelt zich niet lekker – daarom draaien we terug – de pollutie is ook vreselijk, en de harmattan maakt het koud in die open moto-taxi’s. We gaan lunchen bij Kora: onze man (Cé-kora) is ongelooflijk verouderd. We eten natuurlijk weer rijst, maar hij eet niet mee.

Cé-kora brengt de rijst
Cé-kora brengt de rijst

“De moraal is het belangrijkste” zegt hij. Zijn humor is en blijft aanstekelijk. Wanneer Mimi het over aminozuren heeft, kan hij het niet nalaten om bulderend van het lachen na te vragen: “acide ammoniaque”? Steeds in zijn pak met stropdas vertegenwoordigt hij een vroegere generatie in Mali, die steeds zeldzamer wordt: belezen, geïnformeerd over politiek en de wereld, in een keurig Frans dat niveau verraadt. We maken bij het afscheid nog een mooie foto:

Mimi en Cé-Kora
Mimi en Cé-Kora

Ali laat ons zijn kamer zien (18 Euro per maand voor een ruime kamer met terras maar zonder behoorlijk sanitair: hij gebruikt het toilet van de Compagnie Maritime). In de kamer is NIETS. Kan dus ook niets gestolen worden. Onze afspraak met Souleymane wordt afgezegd want Willie duikt in bed. Begint bedenkelijk veel op een bronchitis te lijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *