Nieuwsbrief december 2021

Nieuwsbrief december 2021

Beste sympathisanten en donateurs,

Sinds een jaar is de politieke en maatschappelijke toestand van kwaad naar erger gegaan. En die uitzichtloze situatie in het noorden van Mali met gevechten, aanslagen en gijzelingen heeft tot een nooit geziene exodus van ontheemden geleid naar het zuiden! Talrijke dorpen werden verwoest achter gelaten. Families verloren niet alleen hun lemen huisje en lapje grond maar erger, hun naaste familieleden! Ouders werden vermoord – hun kinderen meegenomen of konden in het beste geval vluchten. Die situatie drukt op de hele samenleving: honger is nooit ver af en bijkomende monden moeten gevoed en gehuisvest worden.

Segou, dat zo’n 500 à 1000 km van deze brandhaarden ligt, is de eerste grote stad in het zuiden van Mali, waar deze vluchtelingen zijn opgevangen. Onder hen heel wat kinderen zonder ouders of familie! Deze kinderen zijn ontworteld en ook getraumatiseerd door wat ze hebben gezien en meegemaakt. Op hun dooltocht gaan ze op zoek naar kanalen om hun pijn en emotioneel onevenwicht te herstellen. Belangrijk is dat ze zo snel mogelijk worden opgevangen door een warme organisatie, die hen een houvast biedt en een nieuwe zingeving.

De nieuwe technische FANGA school zag zich geroepen om hier wat aan te doen: dat maakt dat intussen de helft van de leerlingen wees is! FANGA betekent niets minder dan MORELE VEERKRACHT. Bijzondere aandacht gaat daarom uit naar de vorming van de leerlingen door samen te streven naar meer orde, stiptheid, netheid, hoffelijkheid voor elkaar en respect voor mens en natuur. Deze eigenschappen moeten helpen de geleden morele en psychologische schade te boven te komen op termijn..

De Fanga school werd niet door Mali-kadi gebouwd, maar sinds 2019 door de Duitse overheid en andere sponsors. Mali-ka-di werd gevraagd de leerkrachten te sponsoren – vooral de praktijkleerkrachten, zoals tuinbouw en traditionele schrijnwerkerij. Maar er kwamen ook andere vakken bij: metaalbewerking, de beginselen van elektromechanica, spinnen en weven, potten bakken in veldovens van grote grasbundels,…. Kortom, het is een hele belevingswereld voor kinderen, die niet langer machteloos moeten toezien hoe hun wereld wordt vernietigd, maar hoe ze die zelf kunnen inrichten met hun nieuwe kennis van de meest diverse praktische vaardigheden.

Bijzonder heuglijk nieuws is dat de waterput voor de tuinen van 220 vrouwen in Bolitoumou eindelijk op zonnepalen is aangesloten, zodat de waterpomp de nodige energie geeft om het 45 meter diepe water op te halen in! Dit is een verhaal geworden van 3 x vallen en weer opstaan – maar het resultaat is er en mag binnenkort gezien worden. Zeker wanneer ook het sanitair de vrouwen moet toelaten een hele voormiddag lang hun tuintjes te bewerken, zodat er ook in het droge seizoen gezonde verse groenten te oogsten vallen. Aardappelen, sla, tomaten en boontjes kunnen zo een belangrijke aanvulling vormen op uien en okra, die de vrouwen tot hiertoe plantten.

Kortom, Mali-ka-di heeft nog veel werk voor de boeg! Maar de vlotte samenwerking met Souleymane, onze trouwe coördinator geeft ons hoop en vertrouwen voor de toekomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *