Een tweede dorp?

Een tweede dorp?

Eerder schreef Willie over zijn januari-bezoek aan het dorp Tioïna (=Touena = Touana) – dat zo’n 15 km van Fintiguila ligt eveneens aan de Bani, een bijrivier van de Niger, de levensader van Mali, die doorheen het hele land en ook langs Segou stroomt. Tioïna is aanzienlijk groter dan Fintiguila – zeker 3x zo groot en het is ook een vissersdorp.

 

Toch lijkt het of de vrouwen er meer initiatief nemen: ze hebben zich goed georganiseerd en hebben in de loop van het jaar flink wat gespaard voor een ijzeren draadomheining, die moet beletten dat rondlopend vee in tijden van toenemende droogte hun moestuintjes plundert. Dat was onder meer vorig jaar het geval.

Traditioneel bouwen mannen en vrouwen een dichte omheining van doornige takken om het vee weg te houden … maar uiteraard belet geen enkele omheining de doorgang aan een kudde uitgedroogde en uitgehongerde koeien, schapen of geiten. Een ijzeren afrastering zou dat wel moeten kunnen.

Die moet dan wel stevig in de grond worden geheid, dit keer eens een werk voor de mannen:

Uiteraard mogen wij intussen meebetalen aan die ijzeren omheining… Toch is dit een mooie deal geworden: voor het eerst was er zoiets als een verdeelsleutel, waarbij de vrouwen het voortouw namen en ruim 1/3 van de totale kosten op zich namen, de mannen gaven een habbekrats, maar de  nieuwe ‘Association’ van Souleymane kwam in actie en deed een flinke duit in het zakje, wat erop neerkwam dat Mali-ka-di nog steeds ruim de helft van de kosten moest betalen – maar tenminste niet het volledige bedrag!

En intussen staat het hekken er: zopas ontvingen we de foto’s:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *